2009. február 26., csütörtök

Az első szülinap a MosolyVárban!:)



MosolyVár kis showman-je - az angolos Barbi szerint:) Szédületes egyéniség már most! :) Öröm ránézni, roppant érdeklődő, érdekes, izgalmas meglátásaival, magával ragadó személyiségével elvarázsol minket is - szóval
Ő 2 éves lett!
Komoly kor egy fiatalember számára :) és a legfőbb ideje volt, hogy ezt mi is megünnepeljük! Nagyon készültünk rá a gyerekekkel. Arra gondoltunk, szóljon ez a nap róla, ünnepeljük Őt, köszöntsük Őt!



Így megleptük Őt kora reggel egy kis pólóval, melyet a többi kisgyerek díszített ki rajzával, festésével.
Áron azonnal fel is vette és a nap folyamán Ő már ebben pompázott.
Aztán nekiálltunk és elkészítettük számára a tortát!





MosolyVár muffint kapott minden kisgyermek, akik aztán saját izlésüknek megfelelően díszíthették, ízesíthették azt. Csoda az, ha ezek után minden gyerkőcnek nagyon ízlett??:) Valljuk be őszintén biztosra mentünk:) Természetesen Áron külön díszeket, csillogó villogó micsodákat és persze a szülinapi gyertyánkat is megkapta hozzá, amit ügyesen első kísérletre el is fújt.


Kis ajándékkal, egy édes, plüss, kis pingvinnel kedveskedtünk MosolyVár nevében, mi is ezen a szép napon Áronunknak. Na és persze énekeltünk neki, tapsoltunk, jókívánságainkkal halmoztuk el Őt!
ISTEN ÉLTESSEN NAGYON SOKÁIG KISEMBER!
LÉGY MINDIG NAGYON BOLDOG ÉS OLYAN VIDÁM, MINT AMILYEN MOST VAGY!
ÖRÜLÜNK NEKI, HOGY VELED LEHETTÜNK, VELED ÜNNEPELHETTÜK EZT A SZÉP NAPOT!

Sütögetés csana-módra:)




Farsangi előkészületeink egyik legkellemesebb és egyben a gyerkőcök által nagyon várt tevékenysége a sütés volt. Linzer tésztából készítettünk finom farsangi lekváros sütit. (Természetesen előre lesütöttünk egy adagot, hogy a töltögetés nagy élményét is élvezhessük)


Fiúk lányok mindent beleadtak, gyúrtak, lapítottak, formáztam, szaggattak. Mindenki elmélyülten dolgozott a süteményén.:)









Az instrukciókra figyelve, ügyesen utánozva dolgoztak. Amikor a tepsinkkel elkészültünk , díszítettük dióval, meggyel a tésztánkat majd betettük sülni. Egy nagyot mozogtunk és nekiálltunk a már előre kisütött linzereket töltögetni finom lekvárral.
Természetesen egy nagyon élvezetes kóstolás is belefért. Mindenkinek örömmel jelentjük, hogy az első farsangi sütésünkön a linzerünk átment a tesztelésen.)


Ezzel a sütivel várjuk majd nagy szeretettel a kedves anyukákat és apukákat, nagymamákat, nagypapákat, testvérkéket a pénteki első MosolyVár farsangon.





2009. február 24., kedd

Készülünk a farsangunkra!




Komoly munkában vagyunk mostanában minden nap. Vágunk, ragasztunk, kasírozunk, bohócokat készítünk, díszitünk. Lassan bárhova nézünk mindenhonnét bohócok és vidám, mókás figurák mosolyognak vissza ránk.







Pénteken farsangolunk, először a MosolyVár életében. Nagyon várjuk mi is felnőttek, de a gyerekek is. Furcsa dolog ez, hiszen a többség még soha nem farsangolt, de érzik, hogy ez valami csupa móka, csupa kacagás, táncos, zenés jó kis buli ráadásul apával és anyával:)
Hááát mi kell ennél több?:))




Hmmm mi kellene még? Hááát finom étkek:)) Holnap sütünk:)))




Újra leesett a hó:)

Már megint szakad - már a hó :) - a gyerkőcök legnagyobb örömére.



Ahogy lehet és amennyit lehet ki is megyünk élvezni a friss, szép, fehér havat a kellemes téli időjárást.


Rolandunk azonnal lapátot ragad - látszik, hogy pasi:) - azonnal letisztítja a járdát és szorgalmasan dolgozik a hatalmas hólapáttal.:)


Rékánk eldobta magát és ő lett a kis hóangyalkánk. Hatalmas kacajjal nyugtázta, hogy ez az angyalka-rajzolása a hóba ,nagyon jó mulatság.


Lilikénk megszánkóztatja a kutyusát, de a csöpp kezek fáznak ebben a hidegben - valahogy nem sikerült ráimádkozni a kesztyűjét. :(
A kompromisszumkézség kimerült abban, hogy Lili felajánlotta húzzuk a "Vauvá"-ra:))
De aztán hősiessen megfakutyáztatja a kutyusát jég nélkül a hóban.:)
Ilyen hatalmas havas játék után csoda, hogy 2.5 óra lett az alvásidő?:))

2009. február 23., hétfő

Torna a javából:)



Sajnos István lebetegedett, persze a csütörtök erről mit sem vett tudomást és csak közeledett. Hááát ha már így alakult ha csana-judot nem is de egy kiadós nagy átmozgatós, játékos, énekes vidám tornát tartottunk a tatamin.:)Hamar ráébredtem, hogy egyszerre tornázni, gyerekeket navigálni és még fényképezni is nem leszek képes; de Ági, mint mindig most is profin oldotta meg a feladatot és irányításával jót tornáztunk és még fényképek is készültek:)


Volt varázslás átváltozással, a gyerekek nagy kedvence az énekes-mondókás torna, kúszás alagútba és persze labdázás. Lilike elmaradhatatlan "vauvau"ja is kiállta a próbát átmászott bátran az alagúton. Rolandot elbűvölte a sok kicsi labda, boldogan hajtotta végre az összes feladatot.
Természetesen a nagy sikerre való tekintettel még másnap is így tornáztunk tatami nélkül:)




2009. február 22., vasárnap

Csana-judo!




Csana-judo a MosolyVárban!


Minden csütörtökön átváltozik a MosolyVár! A szőnyeg tatamivá varázsolódik és olyan megközelítőleg 10 órakor érkezik hozzánk a nagy fehér ruhába öltözött ember és játék kezdődik a tatamin. István, a Balatonfüredi Judoért Közhasznú Alapítvány elnöke és egyben a füredi judo-edző ahogy ő mondja "esni tanítgatja" a gyerkőcöket.
Na és persze egy kis küzdelem is mindig belefér:)



Kúszunk, mászunk, háton csúszunk ezen a napon. Ági, segítő jobb kezem, lelkesen vállalkozik a négykézláb-akadály szerepére és a gyerekek (a képen éppen Rékánk) nagyon ügyesen küzdi át magát rajta.



Mondanom sem kell, a gyerekek nagyon élvezik ezeket a napokat.
Kezdetben az anyukákkal együtt, (akiket nem kímélt István és komoly szerepük volt a feladatok alatt - rajtuk gurultak át a gyerekek):)de ma már nélkülük judo-tornázunk.




Csana - angol!


Gondoltam egy nagyot! Majd Barbara segítségével megvalósítottuk!:)
Hetente egy alkalommal (minden szerdán 9.45-től - na ez csak kb) csana - angol van nálunk. Játékos, mozgásos, énekes, vidámsággal teljes, angol nyelvvel való ismerkedés.
Már az első alkalommal is meglepően aktívan vettek részt a gyerekek, ezen a nagyon új kezdeményezésen. Pillanatok alatt befogadták Barbit, aki nagyot játszott előtte velük.
Aztán jött a sok varázslat: Teddy mackó érkezett, aki megszeretgette őket, a beszélő Barbi-zokni is bemutatkozott, majd a közös gitárral kísért ének, az együtt mozgás vagyis ahogy utána a gyerekek mondták "dzsámpolás", mind mind nagy élményt jelentett számukra :)




Közben a függöny leszakadt és mint egy viharvert part olyanná vált a helyszín, de ez sem Barbit sem a gyermekeket, sem az éppen ott lévő anyukákat nem zavarta abban, hogy kiélvezzék ezt az izgalmasan furcsa dolgot.:) (Persze nem így a férjemet, aki hazatérte után kénytelen volt helyreállítani az eredeti állapotot):)


Az anyukák, apukák számára az aktuális kis angol dalokat (már szövegileg) kinyomtatva mindig rendelkezésre bocsátjuk, hogy ha otthon a kisember valami angol dalocskát dúdol "képben legyenek"!:)



Fontos a játék!:)

"A gyerekek legfőbb és legfontosabb tevékenysége a játék. Ezen keresztül tapasztal, tanul, fejlődik."



Minden napunk játékkal indul. Gyerekek felfedező köreik után, mindig kiválasztanak valamit ami néha egy-kettő de néha három-négy játék is és azzal foglalatoskodnak. Aki nem találja fel magát, annak kicsit segítünk beindítani a játékot, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a keresés-kutatás mindig meghozza eredményét!:)
A beszoktatás nehézségeit is azonnal feledteti egy kis konyhai sütés főzés.:) Lili szinte tudomást sem véve környezetéről sütött, főzőtt egyik reggel. Játéka nagyon elmélyült és precíz volt. Hosszú ideig nem is volt szívünk megzavarni fontos teendőit.:)

Beköltöztünk:)


Elérkezett a február, sorakozni kezdtek a kis cipők, kabátok a fogasokon, váltóruhák, a fürdőszobában a kis törölközők, fogmosópoharak és személyes dolgok. Egész napos csivitelés tölti be a MosolyVárat!:) Elkezdtünk ismerkedni egymással, felfedezzük a játékokat, anyukákkal rajzolunk, mesélünk, játszunk, megindult a beszoktatás folyamata.
Lassan a nyílt napok, hirdetés, szórólapok segítségével egyre többen lesznek tisztában azzal, hogy mi is az a családi napközi. Egyre gyakrabban megállítanak az utcán és kérdezgetnek az új induló lehetőségről a városban. Mivel órákat lehetne beszélgetni erről a szolgáltatásról, én mindenkinek csak azt mondanám; ez pont az amit a neve is mutat:

a családokat szolgáló, a családok igényeihez igazodó szolgáltatás, amely a gyermekekért és a családjukért van!


2009. február 12., csütörtök

Mi is az a családi napközi???




Most itt sok okosat írhatnék törvényekről, jogszabályokról, de az az igazság, hogy ez szerintem nem sok anyukát és apukát érdekel, akit pedig mégis az már úgy is utána nézett vagy tudja!:)
Szóval a családi napközi valójában olyan magán bölcsi - magán ovi - magán napközi szerű dolog ami olyan többletszolgáltatást nyújt a családoknak ami minden intézmény életéből és tevékenységéből kimaradt, mindezt úgy, hogy kiegészítő tevékenységét folytatva teljessé teszi az intézmények, vagyis bölcsődék, óvodák és iskolák életét, munkáját.

Most pedig lépjünk be gondolatba KaM-MosolyVár Családi Napközink kapuján és pillantsunk bele abba, hogy nálunk ez hogy is van.
MosolyVárunk 1-14 éves korig fogad gyermekeket. Kis létszámmal dolgozunk, célunk a családias hangulat a nagycsaládokhoz hasonlatos meleg légkör megteremtése. Legfontosabb célunk az önfeledt gyermekkor megélése az öröm és a felszabadult mosoly biztosítása a gyermek mindennapjaiban.
MosolyVár kialakításánál elsődleges szempont volt a praktikum mellett a gyermekek igényeit szolgáló barátságos és biztonságos környezet kialakítása. De tudtam, mindez semmit nem ér, ha a gyermekek nem érzik magukénak, szerethetőnek, biztonságot nyújtónak a kis rezidenciájukat.
Ezért aztán nagy kíváncsisággal és még több szeretettel vártam, vártuk a hozzánk érkező gyermekeket!

2009. február 11., szerda

Végre itt vagyunk!

Ez a blog azért születik, azért kezdem el írni, hogy minden kedves aggódó anyuka, apuka, nagymama és nagypapa, tágabb és szűkebb család bepillantást nyerjen hétköznapjainkba. Láthassák azt, mit is csinál az imádott gyerkőc nálunk, hogy érzi magát, mi a kedvenc időtöltése nálunk a MosolyVárban.
Természetesen azonban minden szakmabeli érdeklődőt, kíváncsiskodót, látogatót örömmel üdvözlök és biztatom a vélemények írására, hiszen a jó ötletre mindig vevő vagyok, a vélemények által pedig épülünk.

Kívánok Mindenkinek kellemes időtöltést és jó olvasgatást Nálunk!

2009. február 9., hétfő

Szeretettel köszöntünk!

Elérhetőségeink:
Fenntartó: Kincs a Mosoly Közhasznú Alapítvány
elnök: Fehérné Horváth Katalin tel. 20- 42 43 084
KaM-MosolyVár Családi Napközi
cím: 8230 Balatonfüred Balassi B. u 14
szakmai vezető: Fehérné Horváth Katalin
telefonszám: 20 42 43 084
Kérdezz, hívj bátran!