2013. október 27., vasárnap

Játszva okosodunk

Családi Napközijeink egyik legfontosabb feladata, hogy a hozzánk járó gyermekek szakértő, szakképzett pedagógusok felügyelete mellett, játékos formában okosodjanak.  És hogy valósul meg mindez nálunk?

Hát természetesen kreatív, vidám, szórakoztató foglalkozásaink révén! Ezek pedig a következők, a teljesség igénye nélkül:

Nagyon fontosnak tartjuk a kommunikációt. Már egy éves kortól, alig, hogy a gyermek beszélni kezd. A Családi Napközijeink gyerkőcei számára bevált szokás, a mindennapok része évek óta a gyertyázás, a napindító beszélgetés! Ez egy rendkívül jó alkalom arra, hogy megbeszéljük a nap eseményeit, az ő kis világuk dolgait: ki mit csinált, kivel mi történt mióta nem találkoztunk, hol járt, kivel találkozott, milyen negatív-pozitív hatások érték? Ilyenkor megbeszéljük, hogy milyen nap van, milyen hónap, évszak, milyen az időjárás, melyek az adott időszak jellemzői időjárásilag, mit lehet olyankor csinálni.

 Megtárgyaljuk,hogy milyen ünnep közeleg, mire készülünk az adott időszakban, stb. Így 1-3 éveseink már teljesen képbe kerülnek a saját kis szintjükön, isszák egymás szavait, tanulnak, és nagyon okos, komoly hozzászólásokkal, véleményekkel - gyakran egymás szavába vágva,- színesítik, teszik érdekessé reggeli nagy-nagy beszélgetéseinket.
Szintén fontos szerepe van nevelésünkben az éneknek, a zenének. Mindennapos a zeneszó, az éneklés, hetente új, az évszaknak, adott időszaknak, ünnepnek megfelelő dalt tanulunk, és folyamatosan ismételjük a korábban tanultakat. Gyerkőceink 3 éves korukra komoly gyermekdal-repertoárral, és rendkívül széleskörű hangszerismerettel rendelkeznek! :) 

A beszélgetések mellett nagy-nagy szerep jut nálunk a meséknek!  Mesélünk könyvből és anélkül, a meséket eljátszuk, vagy akár el is bábozzuk! A bábjáték a gyerekek egyik nagy kedvence. Kicsik és nagyobbacskák is szájtátva figyelik a paraván előtti-mögötti eseményeket!


 










Heti angolóráink Barbival természetesen nem a nyelvvizsgára-felkészítést szolgálják, de szintén nagy szerepük van a játszva okosításban! Megszokják a gyerekek az idegen hangzást, megtanulnak jó néhány angol kifejezést, rövid versikét, mondókát, dalt, amely lényegesen könnyebbé teszi későbbi nyelvtanulásukat, hiszen csak használni kezdik játékos formában az "idegen" nyelvet.

Néha szó szerint kifekszenek Barbitól, de így is imádják!!! :)











 
A gyermekek kreativitását heti Bütyköldénkben is fejlesztjük, ahol mindig az adott időszakra jellemző dekorációt, egyszerűbb kis használati tárgyat, praktikus ajándékot, játékot készítjük el : ilyenkor színezünk, festünk, ragasztunk, vágunk... nagyon komoly alkotómunkát végez a csipet-csapat!










Kreativitásukat, kézügyességüket élhetik ki, és fejleszthetik a gyerekek sütő-főző családias foglalkozásunkon is, amikor is bepillantást nyerhetnek a szakácstudomány, a házimunka rejtelmeibe. Hihetetlen milyen élvezettel sürögnek-forognak a konyhában a pindurkák: szórják a lisztet, verik a habot, keverik a krémet.....  - még a kisfiúk is! -  aztán roppant büszkén fogyasztják el, és viszik haza kóstolóként a saját készítésű süteményeket! :)











Természetesen nálunk  mindig van idő és lehetőség a kötetlen játékra...









egy kis huncutságra...


a nagy dumcsikra barátok közt..







egy kis elvonulásra, ha nyugalomra vágysz...












de egészségünkre is okosan vigyázunk házi sóhomokozónk, és sófalunk 
  segítségével:









Nagyon fontos számunkra a rendszeres testmozgás, a gyerkőcök egyenlőre még imádják ennek minden formáját - és bízunk benne, hogy életük során így is marad!

Az ugrabugrát a trambulinunkban :









             a napi tornaóránkat....






a kinti futkosást a jó levegőn... motorral vagy anélkül...

















és a péntekenkénti okosító tornánkat! 
 (Erről korábban részletesen olvashattok! :))

Így próbáljuk mi Mosoly- és KalandVárunkban játszva okosítani a hozzánk járó kis- és nagyobbacska gyerkőcöket, hogy élményekben, tapasztalatokban, sikerekben gazdag heteket-hónapokat-éveket töltsenek el Családi Napközijeinkben! Hisz tudod:

Téged is vár a MosolyVár, ahol mindig mosoly vár! :)

Győződj meg róla személyesen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése