2017. március 5., vasárnap

Jóga Dórival - avagy miért is jó a jóga már a bölcsiseknek is?

Mosoly- és KalandVár Családi Bölcsődéinkben tavaly ősszel került bevezetésre - kezdetben kísérleti jelleggel, majd a nagy sikerre való tekintettel heti rendszerességgel - a gyermekjóga.

Az alábbiakban bemutatjuk Dórit, Családi Bölcsődénk jógaoktatóját, aki a gyerkőcök körében már hatalmas népszerűségnek örvend, és betekintést enged mindannyiunknak munkájába, mivel is varázsolja el hétről hétre csöppségeinket, és szívesen mesél nekünk arról is, miért lett manapság az egyik legnépszerűbb mozgásforma a JÓGA.


 








Olvassátok Dóri gondolatait sok szeretettel:


" Lakatos Dóra vagyok.
Indiával, a jóga alapjaival 2001 körül kezdtem el foglalkozni, antropológusként. Ezeknek a kutatásoknak az eredményeként kétszer fél évet Indiában is eltöltöttem . Mikor 2007-ben várandós lettem Bori lányommal, akkor mindennapjaimnak egyre fontosabb része lett a hatha jóga is. Várandósan kismama jógát végeztem otthon, aztán gyermekem születése után együtt jógáztunk, mindig a korának megfelelő módszerekkel. Mikor testvérei, Balázs és Sára is megszülettek, akkor döntöttem el, hogy a családi jógaórákat akár több gyermekkel is megoszthatnánk, ezért elvégeztem egy gyermekjóga oktatói tanfolyamot.
 2014-től gyermekjóga órákat tartottam, főleg az óvodás korosztály számára.  A gyermekjóga órák mellé hamarosan csatlakoztak női jóga óráim, magánóráim illetve 2015-től suli jóga óráim is, ahol a kiskamaszok számára tartok órákat 9-14 éves korig.


Ebben az életkorban a legszerencsésebb még az szokott lenni, ha a gyermek az édesanyjával tud együtt jógázni, de a MosolyVár gyermekei között megtapasztalhattam, hogy ha megvárjuk azt a kis időt, míg a gyermekek megfigyelik mi is történik velük majd egy jóga órán, akkor utána mindannyian szívesen állnak be játszani, jógázni. 

Mindig kérdés, hogyan tudnak ezek a pici gyerekek jógázni, mit is tanulhatnak ők mindebből? 
 Egy gyermekjóga óra teljesen más mint egy felnőtt óra. Nem várhatjuk el ezektől piciktől, hogy hosszan kitartsanak egy-egy jóga tartás (ászanát). 

 






Az óra mesés-játékos keretek között zajlik, s a gyermekek egyszerűen leutánozzák amit az oktató mutat nekik, miközben afféle dráma játékot játsszanak el a testükkel, átváltoznak kutyussá, macskává, békává, fává… 

 


A játék és a mese közben szinte észrevétlenül tanulnak légzésről, a saját testükről, testrészeikről, arról, hogy hogyan kell megnyugodni, elcsendesedni, vagy éppen kiabálni, ha arra van szükség. A kulcs a történetben, hogy játékos keretek között, de valójában a jóga legmélyebb alapjaival ismerkednek. 


 

 








Most már több éves tapasztalattal magam mögött látom, hogy ez a fajta tudás afféle búvópatakként időről időre előjön majd a gyermekek életében. Előfordulhat hogy egy kis időre elfelejti, nem érdekli, de aztán jön egy időszak, amikor megint elkezd örömmel jógázni. A cél az, hogy a gyermekek kezébe kicsi koruktól egy olyan eszköztárat adjunk, ami egész későbbi életükben támasztékuk lehet majd. 

Sajnos már az óvodában uralkodik a versenyszellem, megbélyegezve egyaránt a jó és a rossz eredményt elérő kicsiket. Az iskolában gyermekeink újabb versenyhelyzetekbe kerülnek, nemcsak a tanulás, hanem a sport színterén is. Mindezen hatások eredményeként már nagyon korán túlzott önkritikával, lebiggyesztett orral haladnak az élet macskakövein, miközben önbecsülésük egyre jobban lecsökken. 
E hatások ellensúlyozásának kiváló ellenszere a gyermekjóga. Ellazulttá válnak, és jól érzik magukat, miközben nemcsak állóképességük, koordinációjuk, hajlékonyságuk és egyensúlyérzékük fejlődik, hanem testtudatuk, koncentrációjuk és önértékelésük is szárnyalni kezd. A játékos foglalkozások segítik a gyermekek sok-sok energiájának helyes irányba terelését.
 A jóga segítségével a gyermekek kivirulnak, felszabadulnak és ellazulnak.

 


 



A bölcsis jóga konkrét hatásai a gyermekekre:


 - lelki-szellemi aspektusok:

-          segíti a nem verbális kommunikáció fejlődését

-          agyunk és idegrendszerünk fejlődése serkenthető az érintések által

-          koncentrációs készség fejlődése

-          érzelmi intelligencia fejlődése

-          testkép és testtudatosság fejlesztése

-          viselkedésformák alakítása


testi-biológiai hatások

-          immunerősítés

-          emésztés, anyagcsere élénkebbé válik

-          az egész szervezet aktivizálódik "

     Ha élőben is szeretnétek megtapasztalni Dóri jógaóráinak hangulatát, kukkantsatok be hozzánk a MosolyVárba! :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése