2017. március 12., vasárnap

Judo a MosolyVárban




A múlt héten elmeséltük, hogy miért is tartottuk fontosnak a Mosoly- és KalandVárban, hogy szolgáltatásaink körét a gyerekjógával bővítsük. Bemutattuk jógaoktatónkat, Dórit is.

Ezen az úton továbbhaladva, de még a sportok mezsgyéjén maradva ezúttal 2017. évünk másik meglepetésprogramjáról, a judoról mesélnénk  nektek kicsit részletesebben, bemutatva Olivért, barna öves judo-oktatónkat.

Olvassátok sok szeretettel az ő gondolatait: 

"Fehér Olivér vagyok, balatonfüredi gimnazista. 4 éves korom óta, immár 12 éve judozom. Számos hazai, és nemzetközi versenyeredményem közül az Európa bajnoki 4. , több országos 1., és rengeteg megyei 1 és 2. helyemre vagyok a legbüszkébb, melyek legtöbbjét egyénileg és néhányat csapatban értem el. 
Édesanyám kérésére vállaltam el nagy lelkesedéssel, hogy sok éves tapasztalataimra támaszkodva a mosolyvári apróságokat bevezessem kicsit a judo világába, a korosztályuknak megfelelő szinten, játékos, nagyon vidám foglalkozások keretében.

 










Először is: mi is a judo? 

A japán eredetű judo (magyar nevén cselgáncs) keleti szellemiségű önvédelmi sportág, amelyet pl. Japánban az iskolai nemzeti tanterv keretén belül kötelezően oktatnak. Pár éve „a küzdősportok” a magyar iskolai testnevelés oktatási anyagába is bekerültek.

Mire is jó a judo?  Feladata a figyelem tartósságának növelése, erő növekedése, mozgáskoordináció javulása, gyerekek kockázatvállalása, empátia, teljesítménymotiváltság, sikerorientáltság, szorongásszint csökkenése.


 
Felmérések kimutatták, hogy a gyermekbalesetek 70%-a abból származik, hogy a gyerekek nem tudják megfelelően koordinálni mozgásukat, azaz nem tudnak esni. 
A judo által az esések elsajátítása után ez a fajta balesetveszély minimálisra csökken. A sportági képzés során a gyermekek önbizalma, fellépése biztos, határozott lesz. 



 

A küzdő jellegű gyakorlatokkal (természetes mozgás) tökéletesedik az izom- és csontozatuk, nő az izomszalagok teherbíró-képessége, fokozódik a sérüléseknek ellenálló szövetek létrehozása. Fizikai erejük, gyorsaságuk növekszik, reflexeik, ügyességük szemlátomást javul. Kifejlődik taktikai érzékük is. 




Megtanulnak helyesen ítéletet alkotni saját és ellenfelük képességeiről, amely segíti őket az önismeret és a helyzetmegítélés kialakításában.
Természetesen nálunk még nem ezek az elsődleges célok. :)


Tehát a judo mozgásanyaga magas szintű képességfejlesztést és jellemformálást biztosít, továbbá alkalmas arra, hogy olyan fizikai alapot, mozgáskultúrát és belső tartást adjon, amelyre bármelyik sportág alapozhat fiúknál és lányoknál egyaránt.





 
A judo megtanít a társak, az ellenfél tiszteletére is, továbbá a küzdőképesség, fegyelem és önuralom, az önkontroll és önszabályozás, az önmegvalósítás és együttműködés alkalmazására.




A judo kedvező hatásait felhasználják a gyógypedagógiában és az erősen deviáns viselkedésű gyerekek nevelésében is.

Mindezek mellett nagyon fontosnak tartom, hogy a judo egy életen át tanulható, gyakorolható. Életutunk bármely szakaszában értelmes mozgásforma.   Egy csodálatos nevelési eszköz. Fegyelemre, alázatra nevel, hiszen magas szintre jutni, kellő alázat nélkül szinte lehetetlen.

 













A Mosolyvárban, a bölcsődés korosztálynak elsősorban az esés megtanítása a fontos a gyermekek számára, hiszen ebben az életkorban a legjellemzőbb az esés-kelés. 















A "Jézuskának" köszönhetően Családi Bölcsődéink gyerkőcei valódi judoszőnyegen, tatamin ismerkedhetnek ennek a szép sportnak az alapjaival."
















Ha Te is kíváncsi vagy Olivér vidám judo-óráira, látogass el hozzánk csütörtökönként. :)

Szeretettel várunk! 

A judo mellett egy búcsúzásról és be kell számolnunk. 
A héten Amandától köszöntünk el , aki 3 éves nagylányként óvodába megy. 

Kívánunk neki minden szépet és jót, nagyon boldog óvodáséveket, és várjuk vissza látogatóba nagy-nagy szeretettel!




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése