2019. október 22., kedd

A beszoktatásról


Minden anyának összeszorul a szíve mikor bölcsődébe adja a gyermekét. Legyen az oka bármi: munkába való visszatérés, vagy a gyermeke fejlődése érdekében szükséges gyermekközösség megteremtése a cél, mindenképpen nagy változás a család életében. 



Családi Bölcsődénkben a tőlünk telhető legtöbbet megtesszük azért, hogy ez a változás, leválás minél gördülékenyebben, probléma mentesebben zajlódjon, és a család szemefénye a lehető leghamarabb beilleszkedjen új környezetébe, ahol sok felfedezni való vár rá. Mert a beszokás után kezdődik az igazi önfeledt játék, a sok-sok móka és kacagás, az igazi MosolyVár-feeling 😊











Ennek érdekében egy kis segítség a beszoktatáshoz:

·         Fontos, hogy a szülő pozitívan magabiztosan gondoljon a bölcsődére, hisz gyermeke átveszi az érzéseit, az aggodalmat, a félelmet így megnehezül az elválás.
·         Akkor  sem szabad elkeseredni, ha a gyermeknek ez a beszokás lassabban vagy nem egészen zökkenőmentesen alakul. Rugalmasak és megértőek vagyunk és azon leszünk hogy minden probléma megoldódjon.
·         Teljesen természetes, ha bizonyos idő után egy úgynevezett mélypont alakul ki. Ez a „visszaesés” is oldódni fog. Nem szabad ettől megijedni!


       Gyakori a közösségbe szoktatáskor a betegségek előfordulásának megnövekedése. Ez egy természetes reakciója  a szervezetnek, a gyermek immunrendszere fokozatosan erősödik majd.
·         A beszoktatás ideje alatt törekedjünk az állandóságra mely biztonságot nyújt a gyermek számára. Ennek érdekében kérnénk, hogy a gyermeket lehetőleg végig ugyanaz a személy szoktassa.
·         A beszoktatásra szánjunk elég időt és türelmet, hogy minden a gyermek ütemében történhessen.
·         A beszoktatáskor az új közegbe érdemes csempészni egy kis „hazait”: legyen szó cumiról, cumisüvegről, rongyiról, plüssről vagy bármi olyanról, mely a gyermeknek egy kis otthoni biztonságot nyújt.
·         Érdemes a gyermeket felkészíteni a bölcsődére, de nem szabad túlzásba vinni. Pozitívan tudatosítsuk a gyermekben a napi programokat.






·         Különleges kérésekkel, kérdésekkel bátran forduljanak felénk, mert nekünk is célunk, hogy gyermeke jól érezze magát.
·         Mindig legyen elköszönés! Az „elszökések” miatt a gyermekben megrendül a bizalom.
Mindezek tekintetében az arany középút megtalálása a kívánatos, amiben legnagyobb
segítséget mi, a MosolyVár dolgozói adhatunk. Így azt kérjük a kedves anyukáktól, apukáktól, hogy kérdezzenek mindig bátran és sokat! Hiszen, ha Ők jól érzik magukat nálunk és biztonságban, kellemesen töltik az időt, akkor gyermekük  varázsütésre beszokik új kis közösségébe. 











Hogy zajlik a beszoktatás nálunk a MosolyVárban ?

A beszoktatásra általánosságban 1-2 hetet szánunk. Érdemes a szülőnek ez időre szabaddá tennie magát, hogy a beszoktatás apránként, folyamatában történhessen.
Első nap a szülő gyermekével tölt néhány órát a MosolyVárban. Ez a nap 8- fél 9-től 11 óráig tart. A szülővel közösen a gyermek bekapcsolódhat a játékba, kipróbálhatja a foglalkozásokat, és falatozhat a többi gyermekkel közösen. Célunk az új környezet megismertetése.


Második nap az elsőhöz hasonló, azzal a különbséggel, hogy ekkor már a szülő fokozatosan néhány gondozási feladatot átenged a nevelőknek, és amennyiben a gyermeke önállóan eljátszik, rövidke időkre távolabb vonul. Közben a gyermek ismerkedik a környezettel, a társakkal, nevelőkkel, játékokkal, de amint anyára szüksége van, Ő még ott van hogy a biztonságot nyújtsa.
Természetesen a gyermek jelzéseit, igényeit figyelembe vesszük, hogy a beszoktatás valóban egy folyamat legyen.









 Ha eddig minden rendben alakult, akkor harmadik nap a gyermek édesanyja egy darabig marad, de körülbelül 1 órára, -ami általában az ebéd körüli időpont- gyermekét egy rövidke időre a bölcsődében hagyja. Ekkor a nevelők végzik a gondozási feladatokat. Ilyenkor ugyan előfordulhat néhány könnycsepp, de természetesen, ha gond van azonnal értesítjük a szülőt.










Negyedik nap a szülő már csak a reggeli utánig marad. Elköszönés után elmegy, a gyermeket pedig megpróbáljuk bevonni a napi feladatokba, játékokba, hogy minél jobban érezze magát. Ez a nap is ebéd utánig tart, annyi különbséggel, hogy utána egy kis időben megmutatjuk a gyermeknek az ágyat, az alvást, mi hogy zajlik.

Másnap a szülő már korábban, lehetőleg reggeli előtt elköszön, itt az elköszönés pillanatában akadhatnak nehezebb elszakadások, de általában ez nem tart tovább néhány percnél és utána a gyermek szívesen megy a játék felé. Ebéd után már megpróbálkozunk az itt alvással, de folyamatosan kapcsolatot tartunk a szülővel, hogy hogyan alakul a próbálkozás.

 





Természetesen minden gyerek más és mi ezzel teljes mértékben tisztában vagyunk a MosolyVárban. Rugalmasak vagyunk és a beszoktatás alatt elsősorban a gyermeket vesszük figyelembe, hogy a bölcsődei napok ne teherként, hanem élményként maradjon meg bennük ! Vagyis a beszoktatás rutinja úgy alakul, ahogy azt a gyermek igénye kívánja….😊






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése