2017. szeptember 18., hétfő

A játék



MosolyVár és KalandVár Családi Bölcsődénkben nagy figyelmet fordítunk a JÁTÉKRA. A gyermek saját önálló játékára, és a közös irányított játékainkra is.






 

Tanulmányaink alapján tudjuk, hogy az 1-3 éves korú gyermekek játékára a gyakorló játék összes jellemzője illik leginkább. Ebben az időszakban a gyerekek akár órákig is képesek ugyanazt a tevékenységet végezni, és gyakorolva játszani.

Főleg magányosan teszik ezt, nem kapcsolódva bele semmilyen más tevékenységbe, de mégis a felnőtt, egy családtag, vagy a nevelő közelében teszik ezt, hiszen a biztonságát - ami a kiegyensúlyozottságához kell - így kapja meg.
 













Az együttlét biztonságot ad, a gyerekek határozottabban élik meg önmagukat, és a közlésigényük is kívánja az együttlétet, hogy megmutathassák, elmondhassák mit csinálnak, mire gondolnak éppen.

Azon túl, - bár ez a játék a legjellemzőbb ebben a korban, és nem megcáfolva a pszichológiai tanokat, manapság egyre inkább a gyerekek gyors érési folyamatai okán - kb. 2 éves kortól tapasztaljuk az együtt játszás örömét, valamint a szerepjáték és nem ritkán a fantáziajáték élményét is a gyermekeknél. 

 





 












Vagyis, ha össze szeretném szedni mindazokat a játékokat, amit az 1-3 éves MosolyVár és KalandVár lakók játszani szeretnek, akkor nemcsak az ölbeli játékok (lovagoltatók, cirókás játékok), bújócska,  mondókázás, bábozás, könyvnézegetés, mesehallgatás, konyhai játékok, sütögetés, rakosgatós játékok (fakocka, formabeillesztő játék),autók, vonatok és egyéb játékokkal való foglalatosságot kell felsorolnom, 

 
hanem a szerepjátékokat és a konstruáló, építő játékok (favonat, fakocka, stb), szerepjátékok (babázás, főzőcskézés –igaziban a legjobb), birkózás (testközelben akár judo alkalmával), 



 






ügyességi játékok, memóriajáték sokaságát is.

 




Gyakran halljuk a gyerekek szájából, hogy „én vagyok a …”, „játsszuk azt, hogy…”.- bizony ez már a szerepjáték….
Ebben a játékfajtában a gyerekek begyakorolják a szociális, társas viszonyokat, társadalmi modelleket. Gyakori játéktéma a családjáték, apa-anya figura megjelenése, családtagokkal, állatokkal való bánásmód megjelenése. Kislányok anyáskodó mozdulatokkal vigasztalják babájukat, vagy egymást. Először ugyan a manipuláció öröme, majd a tárgy érdekessége, végül maga a szerep teszi vonzóvá ugyanazt a játékot, gyermekünk játékából képet kaphatunk arról, hogy hogyan éli meg a környezetét, hogy látja a világot, a legszűkebb környezetétől a legtávolabbiig. Ilyenkor kimondottan valóságos szerepeket játszanak el. Itt már igénylik az aktív részvételünket a játékban. Kérik, hogy „gyere vendégségbe” amikor családjátékot játszanak, „legyél a vevő”, ha ők a boltosok, vagy „én leszek a kiskutyád”, stb. Bizony amikor velük játszunk és pont azt tesszük, amire kérnek minket, mi nevelők a MosolyVárban képet kapunk arról is, hogy „anya,hogyan szokta”, vagy „apa ezt hogy csinálja”. :)


Ha a valóságos szerepeket már kijátszották, jönnek az érzelmekkel való játékok, jönnek a fantáziajátékok, amiben már a saját fantáziájuk alakítja a szerepeket. Ezek általában olyan lények, melyek tulajdonságai nem jellemzőek a gyerekekre a hétköznapokban, viszont azonosulni szeretnének velük. Ilyenkor játszanak hős figurákat, gonosztevőket, harcosokat.
Ezekben a játékokban a legkülönfélébb érzelmek, szerepek nyilvánulnak meg.



Számukra félelmetes dolgokat élnek meg, indulatokat dolgoznak fel. Ezáltal feszültségoldó szerepe felbecsülhetetlen. Ez a játékterápia lényege is, a gyerekek a saját játékötletüket játsszák el, mely során feloldódnak a feszültségeik.
Itt nincs más feladatunk, mint hogy csak megfigyeljük, de nem magyarázzuk meg, nem kérdezgetjük, hogy miért játszották. Egyszerűen átlátjuk, hogy feszültséget oldottak, érzelmeket játszottak ki a gyerekek. Bizony nemritkán napokon keresztül bolyong nálunk egy-egy oroszlán, aki ijesztgetni próbálja kis társait, vagy éppen maga a Pókember van nálunk, aki mindenkit behálóz és megment…. :)





MosolyVár és KalandVár Családi Bölcsődéinkben minden nap biztosítunk időt a szabad játékra, arra   hasznos és nem kihagyható időre, amikor a gyerekek pont azt teszik, amit életkoruk, fejlődési szintjük szerint tenniük kell, érnek és fejlődnek a játékaik által.


A játékon túl mindennapjaink része a születésnapok megünneplése is.

 Ezen a héten Zoránkat köszöntöttük 3. szülinapja alkalmából :) , és másnap el is búcsúztunk tőle. Csakúgy, mint Zsófikánktól. :(
Sajnos az élet rendje, hogy Apróságaink felnőnek, és 3 életévüket betöltve a legtöbben megkezdik a nagy óvodás-életet.
Kívánunk nekik minden elképzelhető szépet és jót, nagyon boldog óvodás éveket, és várjuk vissza őket látogatóba nagy-nagy szeretettel!








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése